Volem recordar que aquesta pàgina web està pensada per a nens i nenes que necessiten un ensenyament explícit i que precisen del mestre per aprendre a llegir. Us presentem una proposta de com prendre decisions en relació a l’ensenyament de la lectura. Volem ajudar a respondre a la pregunta: “Com hem d’intervenir si…?
Els alumnes han de llegir textos adequats al seu nivell; encara que sigui amb ajuda, els nens han de sortir sempre exitosos de la lectura. Si els presentem textos massa complexos faran més errors, no comprendran el que llegeixen i la lectura pot arribar a ser frustrant.
Quan un alumne comet més de deu errors en un text ens informa que el text és massa difícil i cal passar a textos més senzills.
Quan observem que un nen o nena no millora i comet errades de manera reiterada és aconsellable observar i identificar el tipus d’incorrecció per tal d’observar si hi ha patrons d’error, és a dir, si es repeteixen en les seves lectures. Si aquest és el cas cal prendre decisions sobre com hem d’ajudar els nens i nenes a superar aquestes dificultats.
Si considereu que les següents propostes són útils per als nens i nenes ens agradaria que ens ho féssiu saber al nostre correu per afegir-ne d’altres.
Cas 1. Dificultat en recordar els sons de les lletres
En Jan és un alumne d’I-5. Mostra molt interès per llegir, quan descodifica paraules segueix l’ordre de les lletres però comet molts errors i si no té el suport de la imatge no sap què ha llegit. A l’aula s’ha fet un bon treball de CF i segmenta les síl·labes i els sons de les paraules. S’han treballat les lletres: vocals, P, L, M, N, S, T, D, B, R, F.
Què puc fer?
En primer lloc hem d’identificar on és el problema. Seria aconsellable anotar quins són les substitucions que fa. Ens cal saber d’en Jan quines lletres té segures i quines no per tal d’assegurar que diu els sons de les lletres bé i de pressa.
-
Una vegada identificats els sons que confon, utilitzar la proposta inclosa en l’apartat Principi Alfabètic.
- Explicar a l’alumne que hem observat que s’equivoca en dir el so d’algunes lletres.
- Treballar individualment dir els sons de les lletres conegudes i no conegudes, fins que les digui amb seguretat, bé i de pressa.
-
Proposar a l’alumne la lectura de paraules amb les grafies treballades per valorar si ha superat la dificultat i reforçar i informar de la millora.
Cas 2. Confusió “és / es”
La Marta és una nena de 2n de Primària. Està fent un bon aprenentatge de la lectura però no pronuncia correctament el verb “és” i el pronom “es”. La Margot, la seva mestra, va pensar que aquesta dificultat es solucionaria en pocs dies, però no ha estat així i aquestes errades poden portar confusió en la lectura de les frases.
Què puc fer?
-
Utilitzar la proposta inclosa en l’apartat Lectura de Paraules Visuals “és / és” (Script).
-
El material ja conté la proposta didàctica que inclou com explicar-ho a l’alumna i com treballar-ho.
- Explicar a l’alumne que hem observat que s’equivoca en llegir “és / es”.
- Treballar individualment la lectura d’aquestes paraules.
-
Reforçar quan l’alumna llegeixi “és / es” en diferents textos.
Cas 3. Dificultat en la lectura de paraules llargues
En Roc és un alumne de cicle mig. Ha passat a 3r amb una fluïdesa lectora de 65 pcpm, gairebé és normatiu i amb una precisió del 92%, tres punts per sota del que es considera apropiat.
La mestra ha registrat els errors que fa en Roc i observa que s’encalla. Li costa llegir paraules llargues de quatre síl·labes i paraules possiblement desconegudes per ell: és en aquestes on comet més errors o acaba inventant el final. Tot plegat li resta velocitat i precisió lectora.
Què puc fer?
Per millorar la rapidesa i precisió lectora en Roc ha d’aprendre a llegir amb seguretat paraules fins a quatre síl·labes i amb tots els patrons.
- Utilitzar la proposta inclosa en l’apartat Lectura de Paraules emprant els tipus de paraules que identifiquem com a difícils per a l’alumne.
- Explicar a en Roc la dificultat que té amb la lectura de paraules i com ho treballarem.
- Treballar individualment la lectura de paraules.
- Subratllar en els textos les paraules llargues i de significat complex per tal que se les prepari abans de llegir el text.
- Reforçar la lectura exitosa.